Olej z wiesiołka SOSTA

Olej z wiesiołka SOSTA tłoczony na zimno

Niepozorny, ale zna swoją wartość. Tłoczymy go na zimno, nie filtrując i nie oczyszczając. Dzięki temu olej z wiesiołka może poszczycić się wieloma zaletami. Jego największym sekretem jest duża zawartość  Naturalnego Nienasyconego Kwasu Tłuszczowego gamma-linolenowego (GLA), jednego z kluczowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za zdrowie człowieka.
Obecnie brak na stanie
27,00 zł

Wiesiołek to dość niepozorna roślina o całkiem niepospolitych właściwościach, wysoko cenionych przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. To, co najcenniejsze, wiesiołek ukrywa w bardzo drobnych, twardych nasionach.

Sekret niezwykle cennych właściwości oleju z wiesiołka polega na obecności dwóch bardzo ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu cis-linolowego i kwasu gamma-linolenowego (GLA). Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytwarzać kwasu linolowego, dlatego musi go otrzymywać wraz z pożywieniem.

Olej z wiesiołka a zdrowie

Kwas gamma-linolenowy, podobnie jak linolowy należy do grupy kwasów omega-6 mających szczególne znaczenie dla właściwego rozwoju kobiecego organizmu. Ich rolą jest między innymi poprawa pracy układu rozrodczego, a także stymulowanie wzrostu komórek włosów i skóry. Sam kwas gamma-linolowy poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Stosowanie oleju z wiesiołka jest gwarancją odpowiedniego poziomu GLA w naszym organizmie. Jest to jedyny olej, który zawiera ok. 9% GLA i ponad 70% kwasu cis-linolowego, dlatego olej z wiesiołka można uważać za najbogatsze, naturalne źródło biologicznie aktywnej witaminy F (inna nazwa nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT).

Olej z wiesiołka jest oceniany przez dietetyków. Szczególnie zaleca się spożywanie go osobom z obniżoną odpornością.

Olej z wiesołka w kuchni

Tłoczony na zimno i niefiltrowany olej z wiesiołka do spożywania nadaje się wyłącznie na zimno. Doskonale sprawdzi się jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw i owoców.

Olej z wiesołka w kosmetyce

Olej z wiesiołka jest bardzo ceniony i szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Uważany jest za jeden z najcenniejszych składników kosmetycznych.

Przede wszystkim ma znakomite właściwości nawilżające, uelastycznia skórę i reguluje pracę gruczołów łojowych. Nadaje się do stosowania na skórę tłustą. Olej z wiesiołka jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, olejków do masażu oraz do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.

Olejowi z wiesiołka i zawartym w nim kwasom tłuszczowym przypisuje się właściwości nawilżające i odżywcze – olej z wiesiołka bardzo dobrze wpływa na skórę – zapewnia dobrą kondycję naskórka, utrzymuje jędrność i właściwe napięcie.

Olej z wiesiołka to znakomita propozycja do codziennej pielęgnacji skóry głowy i włosów. Olej z wiesiołka można zastosować samodzielnie, np. do olejowania włosów na mokro lub sucho.

Sprawdza się również łączenie oleju z wiesiołka z maseczkami lub odżywkami do włosów.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.