Olej kokosowy SOSTA

Olej kokosowy BIO Extra Virgin
Dostępny
20,00 zł
Olej kokosowy SOSTA Organic Virgin pochodzi z wyselekcjonowanych ekologicznych orzechów. Powstaje podczas pierwszego toczenia świeżego miąższu kokosa w niskiej temperaturze. Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie bogactwa składu i delikatnego smaku kokosowego. Uprawiane tradycyjnymi metodami palmy kokosowe, rosną na ekologicznych, certyfikowanych...
Olej kokosowy BIO Organic Virgin 600 g
Dostępny
30,00 zł
Olej kokosowy SOSTA Organic Virgin pochodzi z wyselekcjonowanych ekologicznych orzechów. Powstaje podczas pierwszego toczenia świeżego miąższu kokosa w niskiej temperaturze. Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie bogactwa składu i delikatnego smaku kokosowego. Uprawiane tradycyjnymi metodami palmy kokosowe, rosną na ekologicznych, certyfikowanych...

Olej kokosowy uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Dzięki badaniom naukowym udało się poznać sekrety niezwykłej rośliny. Mowa przede wszystkim o jego najcenniejszym składniku: średniołańcuchowych nasyconych kwasach tłuszczowych kwasie kaprylowym, kwasie laurynowym i kwasie dekanowym. Z uwagi na zawartość witamin B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku stanowi nieocenione źródło składników odżywczych. Chociaż w ciągu ostatnich kilku lat pozbyto się wielu fałszywych wyobrażeń na temat oleju kokosowego, nadal rzadko docenia się go w stopniu, na jaki zasługuje.  Olej kokosowy był demonizowany w przeszłości, ponieważ zawiera znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Najnowsze dane pokazują, że kwasy tłuszczowe nasycone mogą mieć różną budowę, a przez to i odmienne właściwości. Cechą wyróżniającą kwasy tłuszczowe oleju kokosowego i decydującą o sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest długość łańcucha. Te o średniej długości łańcucha węglowego (tzw. średniołańcuchowe) wykazują zupełnie inne właściwości niż długołańcuchowe. Powszechnie używane w kuchni nasycone kwasy tłuszczowe (mięso, masło, śmietana) charakteryzują się długimi łańcuchami, dlatego ich spożywanie jest niekorzystne dla zdrowia. Natomiast olej kokosowy ma średniej długości łańcuch. Proces ich trawienia i wchłaniania przebiega zupełnie inaczej. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mają mniejsze cząsteczki, są lepiej trawione, organizm nie musi rozbijać ich na krótsze fragmenty, zatem błyskawicznie przetwarzane w naszym organizmie na energię.

Połowę tłuszczów w oleju kokosowym stanowi rzadko spotykany kwas laurynowy. Uważa się, że potrafi zdziałać cuda ze względu na swoje charakterystyczne właściwości zdrowotne. W organizmie człowieka kwas laurynowy przekształca się w monolauryn, czyli monogliceryd o silnych właściwościach wiruso-, bakterio- i pierwotniakobójczych.

Warto jednak pamiętać, że olej olejowi nierówny. Jak poznać wartościowy produkt i w jaki sposób korzystać z jego dobrodziejstw?

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej rafinowany (bezzapachowy) i olej nierafinowany.

Czym różni się olej nierafinowany od rafinowanego?

Olej kokosowy występuje na rynku najczęściej w postaci bezzapachowej. Jest to olej poddany procesowi rafinacji, która pozbawia go wszelkich wartości odżywczych i korzystnego wpływu na organizm, zatem włączanie go do diety jest pozbawione sensu. Rafinacja oleju to proces mający na celu zwiększenie trwałości oleju kokosowego. Jeśli na opakowaniu nie jest napisane, że olej jest tloczony na zimno, to zazwyczaj oznacza to, że olej kokosowy był pozyskany podczas tłoczenia w wysokiej temperaturze. Oleje kokosowe rafinowane nie mają smaku i zapachu kokosa. Jeśli więc na opakowaniu umieszczony jest napis: „bezzapachowy”, to najczęściej oznaczać on będzie, że olej był rafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany (organic virgin) tłoczony jest na zimno. Taki olej wyróżnia przede wszystkim charakterystyczny zapach kokosa. Oleje nierafinowane wytwarza się na znacznie mniejszą skalę niż rafinowane, przez co traktuje się je jako cenny i wartościowy produkt leczniczy, spożywczy i pielęgnacyjny.

Olej kokosowy Organic Virgin Sosta powstaje podczas tłoczeniu świeżego miąższu najwyższej jakości, wyselekcjonowanych orzechów kokosowych metodą na zimno, dzięki czemu znajdziemy w nim bogactwo składu i niezwykłych właściwości kokosa.

Właściwości oleju kokosowego:

Obniża ryzyko chorób serca oraz zapobiega nadciśnieniu. Dzieje się tak, ponieważ średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) są niemal od razu wykorzystywane do produkcji energii, a nie przekształcane w tkankę tłuszczową czy cholesterol, jak to się dzieje w przypadku innych tłuszczy.

Pozytywnie wpływa na działanie układu moczowego i nerek. Średnionasycone kwasy tłuszczowe działają jak naturalny antybiotyk, który niszczy otoczki lipidowe chroniące bakterie, a także same bakterie.

Redukuje stany zapalne i artretyzm. Badania przeprowadzone w Indiach dowodzą, że wysoki poziom przeciwutleniaczy zawartych w surowym oleju kokosowym pozwala redukować stany zapalne i pomaga w leczeniu artretyzmu.

Poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu. Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych, dzięki którym ma dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Zawiera tak zwane trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych (MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych. Przechodzą bezpośrednio do wątroby z przewodu pokarmowego, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródła energii, albo są zmieniane w tak zwane związki ketonowe. Badania wskazują, że kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym zwiększając stężenie ciał ketonowych we krwi, dostarczają energii dla komórek mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera, a w rezultacie zmniejszając jej objawy.

Wzmacnia układ immunologiczny dzięki swoim właściwościom antywirusowym, antybakteryjnym i antygrzybiczym. Zabija wirusy powodujące grypę, odrę, zapalenie wątroby, opryszczkę, SARS, cytomegalię. Niszczy bakterie powodujące listeriozę (wywołaną przez tzw. bakterię lodówkową), infekcje gardła, zapalenia płuc, infekcje dróg moczowych. Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę (zwaną plagą naszych czasów), grzybicę skóry, stóp, pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry u niemowląt i in. Wiele występujących dziś chorób ma swoje podłoże właśnie w zbyt dużej liczbie bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów gnieżdżących się w organizmie.

Wspomaga trawienie, zwalcza wrzody żołądka i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, pomagając organizmowi wchłaniać rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, wapń oraz magnez. Olej kokosowy spożywany wraz z kwasami tłuszczowymi omega-3 wzmaga ich efektywność, czyniąc je gotowymi do przyswojenia i wykorzystania przez organizm. Zapobiega zespołowi jelita drażliwego, chorobie Leśniowskiego-Crohna i takim dolegliwościom jak niestrawność, refluks, zgaga. Zabija bakterie Helicobacter Pylori powodujące wrzody.

Poprawia stan trzustki. Proces przetwarzania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju kokosowym nie wymaga enzymów trzustki, dzięki czemu spożywanie go nie obciąża tego narządu.

Wspomaga utratę zbędnych kilogramów. Jeśli zastąpimy oleje roślinne i inne tłuszcze olejem kokosowym, nasza waga może spadać nawet o 0,5 kg tygodniowo. Wynika to znowu z budowy oleju kokosowego; 98% tłuszczów, które spożywamy, zbudowanych jest z bardzo dużych cząsteczek, zawierających 18 i więcej atomów węgla. Aby organizm mógł je przyswoić, muszą zostać rozbite na mniejsze części, które są transportowane wraz z krwią do tkanek, odkładając się w nich i powodując nadwagę oraz otyłość. Tymczasem kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym o łańcuchach średniej długości trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie zostają spalane, zamieniając się na czystą energię.

Zastosowanie w kosmetyce:

Włosy

Olej kokosowy jest jedną z najlepszych naturalnych odżywek dla włosów. Szczególnie dobrze odżywia zniszczone włosy nadając im jedwabistości i blasku. Regularnie wmasowywany w skórę głowy, olej kokosowy pomaga pozbyć się łupieżu. Ponieważ zapewnia włosom niezbędne proteiny, jest częstym składnikiem sklepowych odżywek.

Skóra

Jak wskazują badania olej kokosowy jest skuteczny jako środek nawilżający skórę i chroniący przed uszkodzeniem włosów. Świetnie sprawdza się do masażu skóry i doskonale odżywia nawet skórę suchą. Nie uczula, ani nie powoduje podrażnień.  Działa cuda jako odżywka do ciała. Wnika głęboko w skórę,  wzmacniając ją, poprawiając jej elastyczność i sprawiając, że staje się ona niezwykle delikatna. Ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne, odkłada w czasie pojawienie się zmarszczek i wiotczenie skóry. Z powodu jego niezwykłych, odżywczych właściwości często wykorzystywany jest w mydłach, odżywkach i kremach. Stosowany jest na różne schorzenia skóry, np. trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory. Może być również stosowany jako łagodny krem przeciwsłoneczny.

Gojenie ran

Od niepamiętnych czasów orzechy kokosowe wykorzystywane były do leczenia ran. Olej kokosowy skutecznie wspomaga odradzanie się zniszczonych tkanek, dlatego szczególnie poleca się go na siniaki czy skaleczenia. Nałożony w miejscu zapalenia skóry, tworzy powłoczkę, która chroni miejsce zapalne przed kurzem, powietrzem, bakteriami i wirusami.

Kości

Ponieważ olej kokosowy wspomaga wchłanianie ważnych minerałów do organizmu, szczególnie wapna i magnezu, jest polecany dla osób zagrożonych osteoporozą. Olej wzmacnia zęby i zapobiega się ich psuciu.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.