Olej z ostropestu SOSTA

Olej z ostropestu zimnotłłoczony
Dostępny
28,00 zł
Olej, tłoczony na zimno z całych nasion certyfikowanego ostropestu plamistego, niefiltrowany i nieoczyszczony, posiada słomkową barwą, delikatny zapach i orzechowo-maślany smak. Olej z ostropestu to ogromne źródło antyutleniaczy i flawonolignianów (sylimaryna), co czyni go doskonałym, naturalnym lekiem na różne schorzenia. Pomaga uzupełnić zapotrzebowanie...
Olej z ostropestu zimnotłłoczony
Dostępny
25,00 zł
Olej, tłoczony na zimno z całych nasion certyfikowanego ostropestu plamistego, niefiltrowany i nieoczyszczony, posiada słomkową barwą, delikatny zapach i orzechowo-maślany smak. Olej z ostropestu to ogromne źródło antyutleniaczy i flawonolignianów (sylimaryna), co czyni go doskonałym, naturalnym lekiem na różne schorzenia. Pomaga uzupełnić zapotrzebowanie...
Olej z ostropestu zimnotłoczony 1000 ml
Dostępny
80,00 zł
Olej, tłoczony na zimno z całych nasion certyfikowanego ostropestu plamistego, niefiltrowany i nieoczyszczony, posiada słomkową barwą, delikatny zapach i orzechowo-maślany smak. Olej z ostropestu to ogromne źródło antyutleniaczy i flawonolignianów (sylimaryna), co czyni go doskonałym, naturalnym lekiem na różne schorzenia. Pomaga uzupełnić zapotrzebowanie...
Dostępny
Olej, tłoczony na zimno z całych nasion certyfikowanego ostropestu plamistego, niefiltrowany i nieoczyszczony, posiada słomkową barwą, delikatny zapach i orzechowo-maślany smak. Olej z ostropestu to ogromne źródło antyutleniaczy i flawonolignianów (sylimaryna), co czyni go doskonałym, naturalnym lekiem na różne schorzenia. Pomaga uzupełnić zapotrzebowanie...

Ostropest plamisty to roślina o dużych właściwościach leczniczych. Ziarno ostropestu,
z którego tłoczony jest olej zawiera sylimarynę, związek wspierający pracę
i regenerację wątroby. Osoby cierpiące na dolegliwości wątrobowe, w tym oleju znajdą rozwiązanie swoich problemów.

Olej z ostropestu BIO idealnie współpracuje ze światem kosmetycznym. Jest tak ponieważ jego skład hamuje oznaki starzenia się skóry. Zawiera witaminę E oraz dużą ilość kwasów nienasyconych. Skutecznie rozjaśnia, wygładza oraz regeneruje skórę. W kuchni oczywiście należy podawać go na zimno. Do sosów, surówek i sałatek. Unikać smażenia, ponieważ wtedy traci swoje wartości lecznicze.

Właściwości oleju z ostropestu:

Znany przede wszystkim ze swego dobroczynnego działania na wątrobę, wspomaga jej regenerację oraz tworzy naturalną barierę przed truciznami, takimi jak: alkohol, leki, pestycydy czy metale ciężkie, zatrucie grzybami, różnego rodzaju uzależnienia.

Niezastąpiony osłonowo i regenerująco podczas leczenia, jak i po leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowym, oraz podczas i po przebytej chemioterapii.

Olej z ostropestu ma tak silne działanie odtruwające dzięki wysokiej zawartości substancji aktywnych (główne sylimaryny), że potrafi zneutralizować nawet toksyny muchomora sromotnikowego. 

Działa żółciotwórczo i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, dlatego polecany jest przy wirusowym zapaleniu wątroby.

Ma także działanie antynowotworowe, jeden ze składników sylimaryny, silibinina wykazał in vitro działanie przeciwnowotworowe wobec ludzkich komórek raka prostaty,  nowotworów sutka (zarówno estrogenozależnych jak i nieestrogenozależnych), szyjki macicy, raka okrężnicy oraz komórek raka płuca. Co ważniejsze stwierdzono bardzo niską toksyczność – bez niepożądanych działań ubocznych, nawet przy wysokich dawkach doustnych.

Ponadto: zwalcza migrenowe bóle głowy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych (działa przeciw krwawieniom z nosa, jelita grubego, hemoroidów); pomaga obniżyć poziom cukru we krwi; reguluje długość krwawienia w czasie miesiączki; zapobiega miażdżycy; wzmacnia odporność organizmu; reguluje czynności trawienne, poprawia apetyt.

Składniki ostropestu są 10 – 20 razy bardziej skuteczne od witaminy E znanej jako „witamina młodości”

Zastosowanie w kosmetyce:

Przy stosowaniu zewnętrznym ze względu na właściwości regeneracyjne pomaga w:

gojeniu się ran, odleżyn, owrzodzeń, oparzeń; leczeniu egzemy, łuszczycy, rumienia trądziku;

przeciwdziała nadmiernemu rogowaceniu naskórka; pomaga zregenerować suche, zniszczone włosy.

Zastosowanie w kuchni:

Idealnie nadaje się do sałatek i innych dań na zimno, nadając im przyjemna nutę smakową. 

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.