Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni zimnotłoczony 250 ml
Dostępny
Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni SOSTA 250 ml tłoczony na zimno

Studio Design
38,00 zł
Olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Tłoczony na zimno dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak.
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno 500 ml
Dostępny
Olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Tłoczony na zimno dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak.
Olej z pestek dyni zimnotłoczony 100 ml
Dostępny
Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni 100 ml tłoczony na zimno

Studio Design
19,00 zł
Olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Tłoczony na zimno dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak.
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno 1000 ml
Dostępny
120,00 zł
Olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Tłoczony na zimno dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak.

Olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Tłoczony na zimno, dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak. Olej zawiera ok 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmuz czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Występują w nim również inne substancje odżywcze: witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy: A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.

Olej z pestek dyni to produkt, który powinien zagościć w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i przy okazji pragnie stosować lekkostrawne produkty. Właściwości oleju dyniowego wynikają z kombinacji nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie znajdziemy w jego składzie.

Właściwości oleju z pestek dyni:

Zalecany we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego.

Pozytywnie działa na cały układ moczowy.

Bardzo dobrze sprawdza się w chorobach pasożytniczych, zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego.

Wspomaga pracę wątroby.

Mocno stymuluje układ odpornościowy.

Przynosi ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

Wspomaga układ nerwowy.

Działa  korzystnie na przemianę materii, poleca się go w leczeniu zaburzeń trawiennych u dzieci.

Przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu.

Nasiona dyni zawierają substancję L-tryptofan, która odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu objawów depresji. Chronią kości przed osteoporozą -główną przyczyną osteoporozy jest niedobór cynku. Nasiona dyni pomagają chronić kości przed osteoporozą, dostarczając organizmowi wystarczającej ilości cynku.

Poprawia koncentrację - znacząca ilość magnezu w dyni sprawia, że jej spożywanie jest korzystne dla poprawy koncentracji przy jej zaburzeniach.

Zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.

Zastosowanie oleju w kosmetyce

Olej z pestek dyni znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Surowiec ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Olej z pestek dyni ma  przede wszystkim działanie nawilżające, dlatego też idealnie sprawdza się w pielęgnacji cery suchej i łuszczącej się. Natłuszczające właściwości pomogą zachować odpowiedni stopień nawilżenia skóry, przez co cera nabiera blasku i odzyskuje ładny, naturalny koloryt. Dla osób o cerze dojrzałej, olej z pestek dyni jest pomocny w walce ze zmarszczkami, a ponadto wygładza i napina, pomaga walczyć z rozstępami.

Zawartość potasu sprawia, że działa oczyszczająco i tonizująco. Dynia jest dodawana do różnego rodzaju kosmetyków takich jak kremy do twarzy, peelingi, balsamy do ciała a także olejki do masażu

W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno.

Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi i in. Polecany jest szczególnie do spożycia na surowo, jako składnik sałatek warzywnych. Dodany do jajecznicy, ryżu, makaronu, zup, sosów, lodów waniliowych i wielu innych dań, nada tym potrawom unikalny, wyśmienity smak.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.